wtorek, 15 stycznia 2013

Ciasteczkowy lizak

Ciasteczkowy lizak powstał przy okazji wypieku ciasteczek z gotowego ciasta francuskiego
Przewaga ciasteczkowego lizaka nad zwykłym lizakiem jest w wielu aspektach dość duża, a mianowicie:
- jest szybko zjadalny,
- nie przylepia się zupełnie niechcący do podłogi, zasłony, spodni, krzesła i innych lizako-chłonnych miejsc,
- nie wymaga walki z odpakowywaniem.
A powstaje tak:

należy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i konfiturę

z ciasta wycinamy parzystą ilość serduszek (lub innych kształtów)

na co drugie serduszko nakładamy np. wisienkę z konfitury

łączymy ze sobą dwa serduszka (jedno z wisienką, drugie bez wisienki), za pomocą widelca - dociskając do siebie boki

montujemy patyczek

pieczemy kilkanaście minut, studzimy...

...i gotowe!

ostatni punkt programu: wcinamy...

... i pokazujemy jak nam smakuje :)

2 komentarze: