Ciasteczkowy lizak powstał przy okazji wypieku ciasteczek z gotowego ciasta francuskiego.
Przewaga ciasteczkowego lizaka nad zwykłym lizakiem jest w wielu aspektach dość duża, a mianowicie:
- jest szybko zjadalny,
- nie przylepia się zupełnie niechcący do podłogi, zasłony, spodni, krzesła i innych lizako-chłonnych miejsc,
- nie wymaga walki z odpakowywaniem.
A powstaje tak:
należy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i konfiturę
z ciasta wycinamy parzystą ilość serduszek (lub innych kształtów)
na co drugie serduszko nakładamy np. wisienkę z konfitury
łączymy ze sobą dwa serduszka (jedno z wisienką, drugie bez wisienki), za pomocą widelca - dociskając do siebie boki
montujemy patyczek
pieczemy kilkanaście minut, studzimy...
...i gotowe!
ostatni punkt programu: wcinamy...
... i pokazujemy jak nam smakuje :)
słodkie te serducha :))
OdpowiedzUsuńsłodkie i smaczne! pozdrawiam :)
Usuń