Bułeczki serowe - szybkie, proste i smaczne - czyli to co lubimy najbardziej :) Idealny pomysł na ciepłe śniadanie; na zimne drugie śniadanie również... Działamy:
Miska nr jeden "sucha":
- 30dkg mąki,
- 2 łyżki cukru (lub miodu),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie.
Miska nr dwa "mokra":
- kostka białego sera,
- 2 jajka.
Mieszamy dokładnie.
Oprócz miski "suchej" i "mokrej" potrzebujemy jeszcze 10dkg suszonej żurawiny.
Łączymy zawartość obu misek + żurawinę i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta lepimy kuleczki-bułeczki o podobnych rozmiarach.
Pieczemy 25-30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem, lub w 180 bez obiegu :) do zbrązowienia i obłędnego zapachu w całej kuchni.
Wcinamy! :)
Zrobiliśmy z mąki owsianej, z dżemem i masłem konsumpcja 😁. Jak angielskie sconesy, tylko śmietany clotted cream zabrakło do zagranicznego efektu 😎
OdpowiedzUsuńNastępnym razem z orkiszową jasną spróbujemy, pewnie delikatniejsze w smaku są
UsuńSuper :)
Usuń