wtorek, 12 marca 2013

Muffinki bananowo-czekoladowe

Muffinki bananowo-czekoladowe pojawiają się u nas dość często, z prostej przyczyny zamiłowania wszystkich domowników do bananów i czekolady. W połączeniu smaki te tworzą wypiek idealny dla naszego podniebienia.
Tym razem przygotowywałam je w Bieszczadach, gdzie wylądowaliśmy na tzw. "łikendzie". Do rzeczy:

micha ze składnikami suchymi

+ micha ze składnikami mokrymi

= ciasto na muffinki

pieczemy

cieszymy oko :)

wcinamy!

mniam :)

spalamy kalorie :)

MUFFINKI BANANOWO-CZEKOLADOWE:
1. składniki suche:
- 25 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 25 g kakao 
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada gorzka pocięta na małe kosteczki (albo, gdy nam się spieszy, to na obojętnej wielkości kosteczki) 
/mieszamy dokładnie/
2. składniki mokre:
- 100 ml oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka 
- 2 banany (najlepiej super dojrzałe) 
/mieszamy dokładnie/
/łączymy składniki suche + mokre, nakładamy do foremek i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200stopni lub 180 i termoobieg/

8 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka cieknie ;) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się Twój blog! Super pomysły, chociaż mam chłopaca - to znalazłam tu bardzo dużo inspiracji.
    Pozdrawiam ciepło, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinek o takim smaku jeszcze nie znam:) Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te muffinki są rewelacyjne, właśnie się zajadamy:) Mam mnóstwo przepisów, ale te biją wszystkie:) Dziękuję:) I pozdrawiam, szczególnie mała Gabi:)

    OdpowiedzUsuń