środa, 10 września 2014

Śniadanko chia z truskawkami

Od mamy Piotrka /nie przepadam za słowem teściowa, bo zupełnie do niej pasuje ;)/ dostałam kiedyś paczuszkę z dziwnymi nasionkami, nazywającymi się chia (szałwia argentyńska). Trochę poszukiwań internetowych przełożyło się na wiedzę o ich pozytywnym znaczeniu w żywieniu - no to wcinamy!   

Do przygotowania budyniowego śniadania użyłyśmy:
- puszkę mleczka kokosowego (400ml),
- pół szklanki mleka,
- 5 łyżek nasion chia,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczkę domowego cukru waniliowego.

wszystkie składniki mieszamy dokładnie...

...po czym przelewamy do miseczek i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki

nasionka swoimi "mocami" wpływają na zmianę konsystencji z płynnej na puddingową - gotowe śniadanie podajemy z ulubionymi owocami lub dżemem

ta da! :)

8 komentarzy:

  1. gdzie można kupić chia? Szukałam w Piotrze i Pawle i nie mieli...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje nasionka dostałam, więc nie podpowiem konkretnie. Na pewno w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.

      Usuń
    2. W Rzeszowie można kupić nasiona chia w sklepie Świat Drożdży przy ul. Dojazd Staroniwa 2

      Usuń
  2. Śniadanko wygląda bardzo apetycznie☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale fajne nasionka:) Lubię takie nowości. Ciekawa jestem, jaki nadają smak po dodaniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasionka chia same w sobie nie mają intensywnego smaku, więc zbytnio go nie zmieniają. Zdecydowanie za to wyczuwa się je w konsystencji :)

      Usuń