piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Tarta z rabarbarem i kruszonką powstała w wyniku hurtowej ilości rabarbaru, jaką przytaszczyłam pewnego dnia do domu (okazało się, że nie pochłonę całości na surowo). Dobrze się stało, bo wyszła całkiem smakowicie:

 CIASTO:
- 200g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 120g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
/wyrabiamy ciasto i wkładamy na minimum 1/2h do lodówki/

RABARBAR:
/obieramy, kroimy, zasypujemy cukrem i lekko podgrzewamy, po czym odsączamy z soku/

KRUSZONKA:
- 1 porcja masła o temperaturze pokojowej,
- 1 porcja cukru,
- 2 porcje dowolnej mąki lub mieszanki np. mąki i płatków owsianych
/mieszamy wszystkie składniki do momentu utworzenia się kruszonki/

schłodzone ciasto wykładamy na formę do pieczenia i dziurkujemy

pieczemy samo ciasto z obciążeniem przez 10 min (przykładowe obciążenie: groch, ryż, kamienie Gabi) w temperaturze 180 stopni i jeszcze 5 minutek bez obciążenia;
następnie nakładamy rabarbar i kruszonkę i pieczemy jeszcze 5-10 minut; wyjmujemy i studzimy

wcinamy! :)



4 komentarze:

  1. Uwielbiam tartę rabarbarową - ja piekę pod bezową pierzynką, muszę skorzystać z Twojego przepisu:) Dziewczyny.....ja się za Wami stęskniłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bezowa pierzynka brzmi pysznie!
      obiecujemy poprawę! :D
      pozdrawiamy! :)

      Usuń