Przepis na ciasto z cukinią zdobyłyśmy od Cioci Moniki i jesień jest idealnym momentem na jego wcinanie (cukinie pojawiają się wtedy ni stąd ni zowąd). Jak pierwszy raz usłyszałam o wpakowaniu cukinii do ciasta to stwierdziłam "nie, dziękuję", ale po skosztowaniu - szybko zmieniłam swoje bezpodstawne uprzedzenie :) No to do dzieła:
cukinię obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy w 1-1,5cm kostki (potrzebujemy 3 szklanki cukiniowych kostek)
jeśli dysponujemy orzechami to siekamy sobie na drobno 2-3 łyżki
CIASTO:
miksujemy po kolei:
- 4 jajka,
- 2 szklanki cukru,
następnie dodajemy:
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 1 łyżeczkę kakao
- 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
dolewamy:
- 1 szklankę oleju,
dosypujemy:
- 3 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki sody
i mieszamy na gładko, po czym dodajemy cukinię i orzechy.
ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę
/w momencie kiedy domownicy i sąsiedzi wyczuwają już w powietrzu zapach piernika - można wyjmować ;)/
wcinamy! :)
NO ciekawe zestawienie smakowe:) Trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńJeśli nie zdradza się składników przepisu, zajadający są przekonani, że wcinają ciasto z jabłkiem :)
UsuńWidzę, że ostatnio bardzo dużo się dzieje u Was :) Placek pewnie wyśmienity hehe:D Polecam również wersję dyniową - korbolową również smaczną ;) Pozdrawiam SK
OdpowiedzUsuńwersja dyniowa brzmi ciekawie :)
UsuńJak chcesz mogę Ci wysłać przepis :D Nie dosyć, że łatwy to praktycznie zawsze wychodzi ;)
UsuńSK
poproszę koniecznie! :) /"łatwy i wychodzi" to coś co najbardziej lubię w kuchni ;)/
UsuńPlacek dyniowy (korbolowy) ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki
500 g obranej dyni
4 jajka
300 ml oleju rzepakowego
360 g mąki pszennej
280 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej (albo w proszku ;)
garść pestek dyni (osobiście wolę orzechy włoskie- fajnie chrupie :D)
cukier puder - do podania
Obierz dynię i pokrój w sporą kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Tak 5-10minut, aż będzie mięciutka, następnie odlej nadmiar wody i zmiksuj w blenderze albo poduś widelcem :D Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę lekko natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj robotem wszystkie składniki, (a i poczekaj z puree dyniowym aby trochę ostygło) (ostatnio to wymieszałam trzepaczką ;)). Ciasto przelej do formy. Piec około 35-40 minut do "suchego patyczka"; jeśli wierzch zbytnio się rumieni to przykryj ciasto papierem do pieczenia ;) Wyjmij z pieca i przestudź. Jak chcesz możesz posypać cukrem pudrem mi się nie zawsze udaje bo znika w trimiga :D
Pozdrawiam
SK
Przepraszam, że to pod tym postem, ale chciałabym wiedzieć jakie wymiary mają te ramki tutaj http://zrobcodzienniecosfajnego.blogspot.com/2012/07/ramka-na-zdjecia.html i ile kosztowały :)
OdpowiedzUsuńTak na oko rozmiary to 20x60cm i 40x60cm /dokładnych rozmiarów nie pamiętam, mogę sprawdzić jak będę w domu :)/
UsuńA co do kosztów: kilka do kilkunastu złotych - kolejna rzecz której nie pamiętam :)
Mam nadzieję, że jest to chociaż trochę pomocne...
Dziękuję bardzo ;)
Usuń