wtorek, 26 listopada 2013

Ciasto z cukinią

Przepis na ciasto z cukinią zdobyłyśmy od Cioci Moniki i jesień jest idealnym momentem na jego wcinanie (cukinie pojawiają się wtedy ni stąd ni zowąd). Jak pierwszy raz usłyszałam o wpakowaniu cukinii do ciasta to stwierdziłam "nie, dziękuję", ale po skosztowaniu - szybko zmieniłam swoje bezpodstawne uprzedzenie :) No to do dzieła: 

cukinię obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy w 1-1,5cm kostki (potrzebujemy 3 szklanki cukiniowych kostek)

jeśli dysponujemy orzechami to siekamy sobie na drobno 2-3 łyżki

CIASTO:
miksujemy po kolei:
- 4 jajka,
- 2 szklanki cukru,
następnie dodajemy:
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 1 łyżeczkę kakao
- 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
dolewamy:
- 1 szklankę oleju,
dosypujemy:
- 3 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki sody
i mieszamy na gładko, po czym dodajemy cukinię i orzechy.

ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę 
/w momencie kiedy domownicy i sąsiedzi wyczuwają już w powietrzu zapach piernika - można wyjmować ;)/

wcinamy! :)

11 komentarzy:

  1. NO ciekawe zestawienie smakowe:) Trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie zdradza się składników przepisu, zajadający są przekonani, że wcinają ciasto z jabłkiem :)

      Usuń
  2. Widzę, że ostatnio bardzo dużo się dzieje u Was :) Placek pewnie wyśmienity hehe:D Polecam również wersję dyniową - korbolową również smaczną ;) Pozdrawiam SK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wersja dyniowa brzmi ciekawie :)

      Usuń
    2. Jak chcesz mogę Ci wysłać przepis :D Nie dosyć, że łatwy to praktycznie zawsze wychodzi ;)
      SK

      Usuń
    3. poproszę koniecznie! :) /"łatwy i wychodzi" to coś co najbardziej lubię w kuchni ;)/

      Usuń
  3. Placek dyniowy (korbolowy) ;)
    Składniki
    500 g obranej dyni
    4 jajka
    300 ml oleju rzepakowego
    360 g mąki pszennej
    280 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej (albo w proszku ;)
    garść pestek dyni (osobiście wolę orzechy włoskie- fajnie chrupie :D)
    cukier puder - do podania

    Obierz dynię i pokrój w sporą kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Tak 5-10minut, aż będzie mięciutka, następnie odlej nadmiar wody i zmiksuj w blenderze albo poduś widelcem :D Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę lekko natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj robotem wszystkie składniki, (a i poczekaj z puree dyniowym aby trochę ostygło) (ostatnio to wymieszałam trzepaczką ;)). Ciasto przelej do formy. Piec około 35-40 minut do "suchego patyczka"; jeśli wierzch zbytnio się rumieni to przykryj ciasto papierem do pieczenia ;) Wyjmij z pieca i przestudź. Jak chcesz możesz posypać cukrem pudrem mi się nie zawsze udaje bo znika w trimiga :D
    Pozdrawiam
    SK

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, że to pod tym postem, ale chciałabym wiedzieć jakie wymiary mają te ramki tutaj http://zrobcodzienniecosfajnego.blogspot.com/2012/07/ramka-na-zdjecia.html i ile kosztowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na oko rozmiary to 20x60cm i 40x60cm /dokładnych rozmiarów nie pamiętam, mogę sprawdzić jak będę w domu :)/
      A co do kosztów: kilka do kilkunastu złotych - kolejna rzecz której nie pamiętam :)
      Mam nadzieję, że jest to chociaż trochę pomocne...

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo ;)

      Usuń